Liefde voor koken

Olijvencake met Anjovis/Basilicum confituur

Riny en Chris
Recept van
60
Prep: 60 | | Porties 6

Ingrediënten:

Voor de olijvencakejes:

  • 185 zachte boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 250 gram amandelpoeder
  • 6 eieren
  • 75 gram gemalen groene olijven
  • 75 gram zwarte olijven
  • 75 gram Parmezaan

Voor de crème van ansjovis:

  • 50 gram ansjovis
  • 35 gram kippenbouillon
  • 20 gram eiwit
  • 1 gram xantana (xanthaangom)
  • 200 gram druivenpitolie
  • 100 gram olijfolie
  • sap van 1 citroen

Voor de zwarte olijven confituur:

  • 250 gram zwarte olijven
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gesnipperd sjalot
  • 3 el suikerwater (1 deel water/ 1 deel suiker opgekookt)
  • 4 el sushi-seasoning
  • sap van citroen (naar smaak)
  • rasp van citroen (naar smaak

Voor de groene olijven confituur:

  • 250 gram groene olijven
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gesnipperd sjalot
  • 3 el suikerwater
  • 4 el sushi-seasoning
  • sap van citroen (naar smaak)
  • rasp van citroen (naar smaak)

verder:

  • Basilicum of Thaise rode basilicum
  • pijnboompitjes

Stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Meng de poedersuiker met de amandelpoeder
  3. Draai de zachte boter smeuïg en luchtig in de keukenmachine
  4. Voeg de amandelpoedersuikermix toe en meng tot glad
  5. Voeg daarna een voor een de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het voorgaande ei volledig is opgenomen.
  6. Meng tot een homogene massa
  7. Spatel nu pas de fijngehakte olijven en de Parmezaanse kaas erdoorheen
  8. Breng het beslag over in een ingevette siliconenbakvorm (voor madeleines)
  9. Bak in 11 minuten af in een oven van 170 graden

Voor de crème van ansjovis:

  1. Doe de ansjovis, kippenbouillon, eiwit en de xantana in een maatbeker en staaf met de staafmixer glad.
  2. Monteer nu als een mayonaise door de olie druppelsgewijs toe te voegen
  3. Voeg wat citroensap toe naar smaak
  4. Zeef de ansjovis crème en doe in een spuitzak.

Voor de confituur:

  1. Maal op standje “pulseren” de groene olijven in de magimix tot gehakte structuur
  2. Stoof de knoflook en de sjalot in een beetje olijfolie zonder te kleuren
  3. Voeg de olijvenpulp toe en breng op smaak
  4. Blus af met suikerwater, sushi-seasoning en citroensap
  5. Herhaal stap 1 tot en met vier met de zwarte olijven

uitserveren:
cakeje(s) evt. beleggen met confituur
confituur
drupjes ansjovis crème
basilicum
evt. pijnboompitjes erover heen strooien

Geef een reactie