Ingrediënten:
- 1 Speenvarken (in dit geval met een gewicht van ongeveer 6 Kg)
- 1 cup Olijfolie
Vulling
- 2 Appels (Goudreinet)
- 2 Uien
- 1/2 Bosje verse salie niet teveel want het kan gaan overheersen
Injectievloeistof/ Brine:
- 1 cup Appelsap
- 0.75 cup Water
- 0.25 cup Grof zeezout
- 0.25 cup Bruine suiker
- 0.75 el Vers gemalen peper
- 0.5 tl Gedroogde salie
- 0.25 tl Kaneel poeder
- vleugje Cayenne poeder
Extra benodigdheden:
- Slagerstouw/ kookgaren
- Stevige en scherpe naald
- Injecteer gereedschap
Stappen:
1 dag van te voren
-
- injectievloeistof voorbereiden, zodat alle smaken goed kunnen oplossen, en op elkaar kunnen inwerken.
Je kan er ook voor kiezen om niet te injecteren, maar om het gehele biggetje in de brine te leggen, in dat geval, zal je een grotere hoeveelheid moeten maken van de injectievloeistof (dan ook wel brine genoemd), en het biggetje hierin leggen, en zorg dat deze geheel onder de vloeistof ligt. (Laat het biggetje dan 24 uur in de brine liggen alvorens deze te bereiden).
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kan, en meng deze goed, zodat het zout, en de suiker compleet oplossen, en zet deze vervolgens apart.
- injectievloeistof voorbereiden, zodat alle smaken goed kunnen oplossen, en op elkaar kunnen inwerken.
De dag van bereiding:
-
- Snij de appel, en uien in grove stukken aanfruiten, en snijd de salie in kleinere stukjes, en meng het geheel door elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Haal het biggetje uit de koelkast (of uit de brine), en dep deze geheel droog.
- Injecteer vanuit de binnenkant, bij de schouders, en billen een paar keer de brine.
niet van buitenaf injecteren, omdat er anders vocht uit kan gaan lopen, waardoor het biggetje misschien weer droog zou kunnen worden. - Vul het biggetje met het zojuist gemaakte appelmengsel.
- Pak nu het slagerstouw (ook wel kookgaren genoemd), en de scherpe naald, en naai de buik, en onderkant van de kop van het biggetje dicht.
- Bereid de barbeque voor op een Low & Slow sessie (dus indirect), met een dometemperatuur van zo’n 107 ºC.
Voor een vleugje rooksmaak, kun je appelhout gebruiken. - Verpak de oren met aluminium folie en plaats vervolgens het biggetje op de barbeque.
- Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het biggetje aan het spit te rijgen, en deze boven open vuur te roosteren.
- Gaar het biggetjes tot een kerntemperatuur in het dikste deel van de bil en tussen de schouders
67 ºC – 71 ºC bereikt is. (4,5 a 5 uur) - Smeer het biggetje regelmatig in met wat olijfolie.
- Als de gewenste temperatuur is bereikt, dan kan het biggetje van de barbeque af, en laat hem dan afgedekt een half uurtje rusten, zodat alle sappen zich door het vlees kunnen herverdelen.
Na een half uurtje wachten, kan het aansnijden beginnen.