Liefde voor koken

Bavette met notenkorst en bulgur salade en een salsa

Recept van
3 uur
Prep: 2 uur | Kook 2 uur | Porties 4

Ingredi├źnten:

  • ongeveer 1 kg bavette

Voor de korst:

  • 50 gram klein gehakte blanke amandelen
  • 50 gram klein gehakte pistachenoten

Voor de salade:

  • 150 gram bulgur
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1/2 komkommer
  • 1 tl ras el hanout
  • 1/5 rode ui
  • 1/2 winterwortel
  • 1 paprika

Voor de marinade:

  • 5 gram korianderzaad
  • 5 gram komijnzaad
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 25 gram peperkorrels
  • 6 gram zeezout
  • 60 gram fijn gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook
  • 20 gram verse gember (fijn gesneden)
  • 5 gram rode peper
  • 15 gram mango chutney
  • 1 el olijfolie
  • 2 el turkse yoghurt

Voor de salsa:

  • 1/2 komkommer
  • 1 limoen
  • 1/2 rode ui
  • 2 tomaten

Stappen:

    Marinade

  1. Verwarm het koriander en komijnzaad in een kleine, droge pan tot deze direct te geuren.
  2. Roer de kurkuma erdoor, doe direct in een vijzel en wrijf tot poeder. Voeg de peperkorrels en het zeezout toe en vijzel deze ook fijn.
  3. Doe nu de ui, knoflook, gember, rode peper en mango chutney, samen met de gevijzelde specerijen en de olijfolie in een smalle hoge beker en pureer met een staafmixer tot een pasta.
  4. Roer vervolgens de yoghurt erdoor.
  5. Wrijf het vlees goed in met de marinade.
  6. Vacumeer het vlees met de marinade en laat deze goed intrekken. Het kan het best een dag van te voren gedaan worden.
  7. Bereid het vlees op de dag zelf in minimaal 5 uur op 56 graden sous vide, of in de oven.
  8. Rol hiervoor eerst het gemarineerde vlees door de noten
  9. leg het vervolgens nog even op de BBQ of in de braadpan om de kleur (Maillard reactie) te krijgen.
    Salade

  1. Kook de bulgur in de bouillon met de ras el hanout kruiden aan de kook. Laat het enkelen minuten koken, neem de pan van het vuur en laat 15 minuten staan.
  2. Snijd intussen de wortel, paprika en komkommer in kleine blokjes en snipper de ui.
  3. Breng met water aan de kook en blancheer de wortelblokjes.
  4. Giet af, spoel met koud water na en laat uitlekken.
  5. Roer er alle groenten door de bulgur en breng op smaak met wat citroen en olie.
    Salsa

  1. Halveer de tomaten en komkommer en verwijder de zaadlijsten.
  2. Snijd de tomaat, komkommer en ui in kleine blokjes en meng in een kom door elkaar.
  3. Breng op smaak met olie peper en zout fijn geraspte limoenschil en sap.

Geef een reactie