Ingrediënten:
• Keukenmachine
• Taartvorm 27 cm
• Plastic folie
• Bakpapier
• 500 gr blindbakbonen
• Schenkkan
• Gasbrander
Voor de bodem
• 150 gram boter
• 110 gram poedersuiker
• zout
• 5 gram vanille-extract
• 1 ei
• 250 gram bloem
• 20 gram maïzena
Voor de Crème Brûlée
• 350 ml slagroom
• 125 ml volle melk
• 125 gram suiker
• 1 tl zout
• 8 eierdooiers
• 1 vanillestokje
Stappen:
Bodem
- Mix de boter met een mixer glad en voeg de poedersuiker toe.
- Klop tot een mooi egaal mengsel en voeg het zout, vanille-extract en het ei toe.
- Mix tot alles goed gemengd is.
- Zeef de bloem en maïzena in een kom. Voeg dit al mixend langzaam aan het botermengsel toe totdat het helemaal is gemengd.
- Haal het deeg uit de kom, maak er een platte cirkel van, wikkel het in plastic folie en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven, of bij voorkeur een hele nacht.
- Haal het deeg uit de koelkast en laat het iets opwarmen, zodat het gemakkelijker kan worden uitgerold. Bestuif een werkblad licht met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en bekleed de taartvorm hiermee. Snijd de overtollige randjes weg. Zet de vorm in de koelkast tot het deeg stevig is, ongeveer 30 minuten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Kreukel een vel bakpapier en strijk het weer glad zodat het makkelijker meebuigt in de vorm.
- Plaats het vel over het deeg in de taartvorm en vul het met rijst of de blindbakbonen. Zorg ervoor dat het goed in de hoeken van de taart drukt.
- Bak de taartvorm 12 minuten blind, haal uit de oven en verwijder het papier met bonen/rijst. Bak nog eens 4 tot 5 minuten, totdat het deeg niet meer nat lijkt en geen kleur meer heeft.
- Haal uit de oven en laat het volledig afkoelen. Zet dan de oven lager naar 150 graden Celsius.
- Doe de slagroom, melk, suiker, het vanillestokje en een snuf zout samen in een pan. Breng al roerend aan de kook en draai het vuur omlaag.
- Klop de eidooiers in een kom tot ze licht en romig zijn.
- Voeg een kleine schep van het warme roommengsel toe aan de dooiers en klop goed door.
- Giet daarna langzaam het eiermengsel bij de rest van de room in de pan en klop krachtig.
- Blijf roeren op laag vuur totdat de crème dik genoeg is zodat het aan de achterkant van de lepel blijft hangen.
- Zeef het mengsel in een schenkkan en verwijder het schuim.
Crème Brûlée
Taart afmaken:
- Giet het mengsel voorzichtig in de taartvorm. Bak gedurende 30 tot 40 minuten, totdat de crème helemaal gestold is.
- Haal de taart uit de oven en laat in de koelkast volledig afkoelen, minstens 2 uur maar liefst een hele nacht.Bestrooi de taart met een gelijkmatige laag suiker en gebruik een gasbrander om de suiker op het oppervlak te karamelliseren.