Liefde voor koken

Crème Brûlée-Taart

Riny en Chris
Recept van
5.30 uur
| Porties 8

Ingrediënten:

• Keukenmachine
• Taartvorm 27 cm
• Plastic folie
• Bakpapier
• 500 gr blindbakbonen
• Schenkkan
• Gasbrander

Voor de bodem
• 150 gram boter
• 110 gram poedersuiker
• zout
• 5 gram vanille-extract
• 1 ei
• 250 gram bloem
• 20 gram maïzena

Voor de Crème Brûlée
• 350 ml slagroom
• 125 ml volle melk
• 125 gram suiker
• 1 tl zout
• 8 eierdooiers
• 1 vanillestokje

Stappen:

Bodem

  1. Mix de boter met een mixer glad en voeg de poedersuiker toe.
  2. Klop tot een mooi egaal mengsel en voeg het zout, vanille-extract en het ei toe.
  3. Mix tot alles goed gemengd is.
  4. Zeef de bloem en maïzena in een kom. Voeg dit al mixend langzaam aan het botermengsel toe totdat het helemaal is gemengd.
  5. Haal het deeg uit de kom, maak er een platte cirkel van, wikkel het in plastic folie en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven, of bij voorkeur een hele nacht.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en laat het iets opwarmen, zodat het gemakkelijker kan worden uitgerold. Bestuif een werkblad licht met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en bekleed de taartvorm hiermee. Snijd de overtollige randjes weg. Zet de vorm in de koelkast tot het deeg stevig is, ongeveer 30 minuten.
  7. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Kreukel een vel bakpapier en strijk het weer glad zodat het makkelijker meebuigt in de vorm.
  8. Plaats het vel over het deeg in de taartvorm en vul het met rijst of de blindbakbonen. Zorg ervoor dat het goed in de hoeken van de taart drukt.
  9. Bak de taartvorm 12 minuten blind, haal uit de oven en verwijder het papier met bonen/rijst. Bak nog eens 4 tot 5 minuten, totdat het deeg niet meer nat lijkt en geen kleur meer heeft.
  10. Haal uit de oven en laat het volledig afkoelen. Zet dan de oven lager naar 150 graden Celsius.
  11. Crème Brûlée

    1. Doe de slagroom, melk, suiker, het vanillestokje en een snuf zout samen in een pan. Breng al roerend aan de kook en draai het vuur omlaag.
    2. Klop de eidooiers in een kom tot ze licht en romig zijn.
    3. Voeg een kleine schep van het warme roommengsel toe aan de dooiers en klop goed door.
    4. Giet daarna langzaam het eiermengsel bij de rest van de room in de pan en klop krachtig.
    5. Blijf roeren op laag vuur totdat de crème dik genoeg is zodat het aan de achterkant van de lepel blijft hangen.
    6. Zeef het mengsel in een schenkkan en verwijder het schuim.

Taart afmaken:

  1. Giet het mengsel voorzichtig in de taartvorm. Bak gedurende 30 tot 40 minuten, totdat de crème helemaal gestold is.
  2. Haal de taart uit de oven en laat in de koelkast volledig afkoelen, minstens 2 uur maar liefst een hele nacht.Bestrooi de taart met een gelijkmatige laag suiker en gebruik een gasbrander om de suiker op het oppervlak te karamelliseren.

 

Categorie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.