Ingrediënten:
• 150 gram Gamba’s
• Zonnebloemolie om in te vetten
• 50 gram witbrood,zonder korst
• 50 ml melk
• 1 ei
• 1/4 tl gerookt paprikapoeder + extra om te bestrooien
• 1/4 tl cayennepeper
• 1/4 tl zout
• 200 gram kalfsgehakt
Voor de Mayonaise
• 200 ml zonnebloemolie
• 1/2 rode chilipeper
• 2 eidooiers
• 20 gram mosterd
• 25 ml gembersiroop
• 25 ml citroensap
Stappen:
- Pel de gamba’s en doe de pantsers in een pannetje.
- Verwijder het darmkanaal van de gamba’s.
- Snijd het onderste dunne gedeelte (ongeveer een derde) van de gepelde gamba’s.
- Bewaar 16 stuks van dikke gedeelte afgedekt in de koelkast.
- Tref alvast de eerste voorbereiding voor de mayonaise.
- Schenk hiervoor de zonnebloemolie bij de pantsers en verwarm op het fornuis tot ongeveer 90 graden.
- Laat 30 minuten zachtjes trekken.
- Neem het pannetje met de zonnebloemolie van het vuur, schenk voorzichtig door een zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Ga intussen verder met de voorbereidingen voor de gehaktballetjes.
- Doe het witbrood de melk, het ei, paprikapoeder, cayennepeper zout in de keukenmachine en maal tot een gladde massa.
- Voeg de afsnijdsels (dunne gedeelte en eventuele overige exemplaren) gamba’s toe en maal opnieuw zodat deze goed vermengd worden.
- Doe het kalfsgehakt in een mengkom en kneed hier het gambamengsel en peper en zout naar smaak door.
- Verdeel het mengsel in ca. 16 gelijke porties en draai er balletjes van.
- Bak de balletjes in ongeveer 20 minuten gaar op de BBQ(150 graden) of in de pan.
- Laat de balletjes afgedekt in de koelkast afkoelen.
- Verwijder intussen voor de mayonaise het steeltje en het zaad van de chilipeper en hak het vruchtvlees fijn.
- Doe dit samen met de eidooiers,mosterd, gembersiroop, en het citroensap in een smalle maatbeker en schenk hier de gezeefde olie over.
- Mix op vol vermogen zodat er een stevige mayonaise ontstaat.
- Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Steek de apart gehouden gamba’s met een spietje op het gehaktballetje.
- Laat nog ongeveer 8 minuten garen op de BBQ of in de pan.
- Je kunt de gamba’s ook in de pan garen en op het spiesje steken.
- Plaats alles op een bord en serveer met de mayonaise.
Categorie