Liefde voor koken

Gehaktballetjes met Gamba

Ingrediënten:

• 150 gram Gamba’s
• Zonnebloemolie om in te vetten
• 50 gram witbrood,zonder korst
• 50 ml melk
• 1 ei
• 1/4 tl gerookt paprikapoeder + extra om te bestrooien
• 1/4 tl cayennepeper
• 1/4 tl zout
• 200 gram kalfsgehakt

Voor de Mayonaise
• 200 ml zonnebloemolie
• 1/2 rode chilipeper
• 2 eidooiers
• 20 gram mosterd
• 25 ml gembersiroop
• 25 ml citroensap

Stappen:

  1. Pel de gamba’s en doe de pantsers in een pannetje.
  2. Verwijder het darmkanaal van de gamba’s.
  3. Snijd het onderste dunne gedeelte (ongeveer een derde) van de gepelde gamba’s.
  4. Bewaar 16 stuks van dikke gedeelte afgedekt in de koelkast.
  5. Tref alvast de eerste voorbereiding voor de mayonaise.
  6. Schenk hiervoor de zonnebloemolie bij de pantsers en verwarm op het fornuis tot ongeveer 90 graden.
  7. Laat 30 minuten zachtjes trekken.
  8. Neem het pannetje met de zonnebloemolie van het vuur, schenk voorzichtig door een zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  9. Ga intussen verder met de voorbereidingen voor de gehaktballetjes.
  10. Doe het witbrood de melk, het ei, paprikapoeder, cayennepeper zout in de keukenmachine en maal tot een gladde massa.
  11. Voeg de afsnijdsels (dunne gedeelte en eventuele overige exemplaren) gamba’s toe en maal opnieuw zodat deze goed vermengd worden.
  12. Doe het kalfsgehakt in een mengkom en kneed hier het gambamengsel en peper en zout naar smaak door.
  13. Verdeel het mengsel in ca. 16 gelijke porties en draai er balletjes van.
  14. Bak de balletjes in ongeveer 20 minuten gaar op de BBQ(150 graden) of in de pan.
  15. Laat de balletjes afgedekt in de koelkast afkoelen.
  16. Verwijder intussen voor de mayonaise het steeltje en het zaad van de chilipeper en hak het vruchtvlees fijn.
  17. Doe dit samen met de eidooiers,mosterd, gembersiroop, en het citroensap in een smalle maatbeker en schenk hier de gezeefde olie over.
  18. Mix op vol vermogen zodat er een stevige mayonaise ontstaat.
  19. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  20. Steek de apart gehouden gamba’s met een spietje op het gehaktballetje.
  21. Laat nog ongeveer 8 minuten garen op de BBQ of in de pan.
  22. Je kunt de gamba’s ook in de pan garen en op het spiesje steken.
  23. Plaats alles op een bord en serveer met de mayonaise.

 

Categorie

Geef een reactie