Ingrediënten gistdeeg:
• 250 gr bloem
• 15 gr verse gist
• 1/2 dl melk
• 1 ei
• 75 gr roomboter
• 25 gr witte basterdsuiker
• zout
- De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn.
- Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden.
- Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plek laten rijzen.
- Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden.
- De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen.
- De plaat inboteren en het deeg erin doen.
- Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn.
- De rand van de plaat afrollen en de vlaai nogmaals op een warme plek laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken.
- Daarna de vlaai vullen en afbakken.
Ingrediënten Kersenvulling:
• 1 kg kersen
• 100 à 160 gr suiker
• 8 gr aardappelmeel
• 8 gr paneermeel
Stappen
- Ontpit de kersen of gebruik kersen zonder pit uit een pot.
- Laat persen uitlekken voor zover nodig.
- Bindt 2 dl van het vocht met het aardappelmeel.
- Maak een bodem van gistdeeg en bestrooi de gerezen bodem met paneermeel.
- Verdeel de kersen over de vlaai, bestrooi ze met suiker naar smaak en bak direct in 20 minuten bij 200 gr gaar.
- maak eventueel naar wens met latjes een deksel, of gebruik hiervoor een mal.
Categorie