Liefde voor koken

Kersenvlaai

Avatar foto
Recept van
60
Prep: 40 | Kook 20 | Porties 8

Ingrediënten gistdeeg:

• 250 gr bloem
• 15 gr verse gist
• 1/2 dl melk
• 1 ei
• 75 gr roomboter
• 25 gr witte basterdsuiker
• zout

  1. De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn.
  2. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden.
  3. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plek laten rijzen.
  4. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden.
  5. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen.
  6. De plaat inboteren en het deeg erin doen.
  7. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn.
  8. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nogmaals op een warme plek laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken.
  9. Daarna de vlaai vullen en afbakken.

Ingrediënten Kersenvulling:

• 1 kg kersen
• 100 à 160 gr suiker
• 8 gr aardappelmeel
• 8 gr paneermeel

Stappen

  1. Ontpit de kersen of gebruik kersen zonder pit uit een pot.
  2. Laat persen uitlekken voor zover nodig.
  3. Bindt 2 dl van het vocht met het aardappelmeel.
  4. Maak een bodem van gistdeeg en bestrooi de gerezen bodem met paneermeel.
  5. Verdeel de kersen over de vlaai, bestrooi ze met suiker naar smaak en bak direct in 20 minuten bij 200 gr gaar.
  6. maak eventueel naar wens met latjes een deksel, of gebruik hiervoor een mal.

 

Categorie

Geef een reactie