Ingrediënten gistdeeg:
• 250 gr bloem
• 15 gr verse gist
• 1/2 dl melk
• 1 ei
• 75 gr roomboter
• 25 gr witte basterdsuiker
• zout
- De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn.
- Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden.
- Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plek laten rijzen.
- Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden.
- De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen.
- De plaat inboteren en het deeg erin doen.
- Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn.
- De rand van de plaat afrollen en de vlaai nogmaals op een warme plek laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken.
- Daarna de vlaai vullen en afbakken.
Ingrediënten Kruimel pudding:
Voor de pudding
• 4 dl melk
• 36 gr custard
• 40 gr suiker
Voor het kruimeldeeg
• 150 gr koude roomboter
• 200 gr bloem
• 150 gr suiker
Stappen
- Maak met een klein gedeelte van de melk de custard en de suiker aan en breng de rest aan de kook.
- Giet de custard al roerende in de kokende melk en laat dit nog even doorkoken.
- laat de pudding al roerende afkoelen. let op dat er geen velletje opkomt.
- Snijd de koude boter met de bloem en de suiker in een diepe kom klein.
- Kneed daarna met een koude hand dit deeg fijn tot het vrij los aan elkaar hangt.
- Doe de pudding op de vlaaibodem en dan de kruimelen er over heen.
- Bak de vlaai in een oven van 200 gr in 20 minuten.
Categorie