Ingrediënten:
Voor de olijvencakejes:
- 185 zachte boter
- 100 gram poedersuiker
- 250 gram amandelpoeder
- 6 eieren
- 75 gram gemalen groene olijven
- 75 gram zwarte olijven
- 75 gram Parmezaan
Voor de crème van ansjovis:
- 50 gram ansjovis
- 35 gram kippenbouillon
- 20 gram eiwit
- 1 gram xantana (xanthaangom)
- 200 gram druivenpitolie
- 100 gram olijfolie
- sap van 1 citroen
Voor de zwarte olijven confituur:
- 250 gram zwarte olijven
- 1 teentje knoflook
- 1 gesnipperd sjalot
- 3 el suikerwater (1 deel water/ 1 deel suiker opgekookt)
- 4 el sushi-seasoning
- sap van citroen (naar smaak)
- rasp van citroen (naar smaak
Voor de groene olijven confituur:
- 250 gram groene olijven
- 1 teentje knoflook
- 1 gesnipperd sjalot
- 3 el suikerwater
- 4 el sushi-seasoning
- sap van citroen (naar smaak)
- rasp van citroen (naar smaak)
verder:
- Basilicum of Thaise rode basilicum
- pijnboompitjes
Stappen:
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Meng de poedersuiker met de amandelpoeder
- Draai de zachte boter smeuïg en luchtig in de keukenmachine
- Voeg de amandelpoedersuikermix toe en meng tot glad
- Voeg daarna een voor een de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het voorgaande ei volledig is opgenomen.
- Meng tot een homogene massa
- Spatel nu pas de fijngehakte olijven en de Parmezaanse kaas erdoorheen
- Breng het beslag over in een ingevette siliconenbakvorm (voor madeleines)
- Bak in 11 minuten af in een oven van 170 graden
Voor de crème van ansjovis:
- Doe de ansjovis, kippenbouillon, eiwit en de xantana in een maatbeker en staaf met de staafmixer glad.
- Monteer nu als een mayonaise door de olie druppelsgewijs toe te voegen
- Voeg wat citroensap toe naar smaak
- Zeef de ansjovis crème en doe in een spuitzak.
Voor de confituur:
- Maal op standje “pulseren” de groene olijven in de magimix tot gehakte structuur
- Stoof de knoflook en de sjalot in een beetje olijfolie zonder te kleuren
- Voeg de olijvenpulp toe en breng op smaak
- Blus af met suikerwater, sushi-seasoning en citroensap
- Herhaal stap 1 tot en met vier met de zwarte olijven
uitserveren:
cakeje(s) evt. beleggen met confituur
confituur
drupjes ansjovis crème
basilicum
evt. pijnboompitjes erover heen strooien
Categorie