Liefde voor koken

Vanille Soufflé

Avatar foto
Recept van
| Porties 4

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje (of 1 tl vanille-extract)
  • 40 g boter + extra om in te vetten
  • 40 g bloem
  • 50 g suiker + extra voor de ramekins
  • 3 eieren (gescheiden in eiwitten en dooiers)
  • Snufje zout
  • Poedersuiker (voor garnering)

Stappen

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  2. Vet 4 soufflévormpjes in met boter en bestrooi ze met een dun laagje suiker. Dit helpt de soufflé omhoog te rijzen.

Soufflébeslag maken

  1. **Vanillemelk:** Verhit de melk in een pannetje. Snijd het vanillestokje open, schraap de zaadjes eruit en voeg beide toe aan de melk. Laat zachtjes trekken en verwijder daarna het stokje.
  2. **Roux maken:** Smelt de boter in een andere pan, voeg de bloem toe en roer goed. Laat 1-2 minuten garen op laag vuur.
  3. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe en blijf roeren tot een dikke saus ontstaat. Haal van het vuur.
  4. Voeg de suiker en de eidooiers toe en meng goed. Laat het iets afkoelen.

Eiwitten opkloppen & soufflé bakken

  1. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Spatel ze voorzichtig door het beslag om luchtigheid te behouden.
  2. Vul de vormpjes tot net onder de rand en strijk de bovenkant glad.
  3. Bak de soufflés 12-15 minuten in de oven tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn.
  4. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct.

Geef een reactie