Ingrediënten
- 2 wilde eenden
- 500 gram zuurkool
- Opperdoezer aardappelen
- 5 spices
- Sjalotje
- Teentje knoflook
- 400 ml rode wijn
- 300 ml sterke wildfont (rund mag ook) Paar Takjes tijm
- Blaadje laurier
Stappen
- Stoof de zuurkool in een beetje witte wijn en voeg daar een mespuntje 5 spices aan toe.
- Schil de aardappels en kook ze ca. 7 minuten voor. Snijd ze in schijfjes en bak ze lekker krokant. Alternatief is aardappelpuree.
- Snijd de pootjes van het karkas.
- De borsten blijven op het karkas (koffer) Dit wordt van de rest van het eendenkarkas afgesneden. Dat gedeelte kan gebruikt worden voor font of wordt weggegooid.
- Zorg dat de koffers en de pootjes zoveel mogelijk schoon zijn met zo weinig mogelijk bloed.
- Braad de pootjes en de koffers aan in de boter. Laat rondom mooi bruin worden. Doe de pootjes in een braiseerpan. Leg de koffers op een plateautje.
- Gooi het grootste gedeelte van het braadvocht weg.
- Doe het fijngesneden sjalotje in de pan tezamen met het 1⁄2 teentje knoflook. Voeg de rode wijn toe met de tijm en het blaadje laurier. Beetje inkoken. Voeg het font toe en de bessen Vodka.
- Voeg de jus (gezeefd) toe aan de pootjes en laat die op een laag vuur gaar stoven. Als je het deksel eraf laat kookt de jus nog verder in. Lekker!
- Zet de koffers in de voorverwarmde oven van 140 gr. voor ca. 6-8 minuten. Goed checken.
- Als ze nog te rood zijn, kun je de filets van het bot afsnijden, trancheren in 2-3 stukjes en nog even terug in de oven. Dan kun je mooi in de gaten houden of ze niet doorslaan.
- Maak het bord op met een beetje zuurkool in het midden. Daar bovenop de eend en (in dit geval) de gebakken aardappeltjes ernaast.
Beetje jus rondom de zuurkool en de eend.
Zuurkool
Opperdoezer
Eend
Categorie